HENKINEN JA EMOTIONAALINEN KYPSYYS

arvostus autenttisuus elämänilo henkisyys hyväksyntä korkeampi tietoisuus kunnioitus kypsyys myötätunto resilienssi sisäinen tasapaino tietoisuus tietoisuustaidot tunnetaidot vastuunotto voimaantuminen

Kypsyys on laaja ja vaikeasti mitattava asia, eikä se korreloi ikävuosien kanssa. ”Kypsyys” voi monesta kuulostaa ”tylsältä ja vanhahtavalta”, ja usein näkee postauksia siitä, kuinka ihmiset ”ei koskaan halua kasvaa aikuiseksi”. Mä ymmärrän kyllä, mitä aikuisuudella niissä yhteyksissä tarkoitetaan; pelätään, että aikuisina meistä tulee tylsiä, vakavia ”puunaamoja” ilman hauskuutta, iloa ja pilkettä silmäkulmassa. Mutta näinhän asia ei ole ja mun kokemus on, että mitä kypsempi ihminen, sen enemmän rakkaudellista huumoria ja elämäniloa. 

Mun tulokulma on tietoisuus ja tasapaino, johon kypsyys konseptina istuu hyvin ja sisäisen inspiraation myötä kirjoitin ao. listan kypsyyden ilmenemisestä. Lista ei ole kaikenkattava eikä poissulkeva, vaan tarkoituksena on tietoisuuden lisääntyminen yhden palasen osalta, ja toivottavasti tämä innoittaa itsereflektioon, joka taas johtaa parempaan sisäiseen tasapainoon. 

10 henkisen/emotionaalisen kypsyyden merkkiä:

  1. Ajatusten ja tunteiden ilmaisu rakentavalla tavalla; ei pidättele eikä ole sulkeutunut, mutta ei purkaa omia tunnemyrskyjä muiden päälle, eikä myöskään kävele ulos tilanteista. Käsittelee omia ajatuksia ja tunteita, ja mukauttaa niiden ilmaisun tilanteeseen sopiviksi. 

 

  1. Avoimuus ja autenttisuus. Ei pelkää olla haavoittuvainen; ei yritä esittää super-ihmistä vaan tiedostaa omat heikkoudet. On rehellinen; ei pidä piilo-agendaa vaan kertoo mitä ajattelee, tuntee, haluaa tai tarvitsee.

 

  1. Vastuunotto omista tekemisistä. Ei väistele, peittele, valehtele, eikä sysää vastuuta muiden niskaan. Ei selitä keskeneräisiä asioita tai rikkoutuneita lupauksia hyvillä aikeillaan, vaan vie loppuun sen minkä lupaa – ja jos ei kykene siihen,  ”nostaa hanskan pystyyn virheen merkiksi”.

 

  1. Resilienssi. Vastoinkäymisistä selviäminen ja epäonnistumisen/häviämisen sietäminen. Nousee ylös ja ”elämä jatkuu” myös silloin kun ei ole onnistunut odotusten (omien ja/tai muiden) mukaisesti. Itsetunto ja itseluottamus ei heikkene yksittäisistä tapauksista, vaan tilannetta arvioidaan asenteella: ”mitä voin oppia tästä, jotta jatkossa onnistun paremmin”. 

 

  1. Henkinen vahvuus ja voima. Ei koe itseään uhriksi: ei käytä aikaa valittamiseen ja syyllisten etsimiseen. Kokee, että voi vaikuttaa asioihin – ja etenkin omiin ajatuksiin ja tulkintoihin kaikista tapahtumista. 

 

  1. Oman tiedon, taidon ja kykyjen realistinen tunnistaminen ja tunnustaminen, joka johtaa mm. oman tiedon ja osaamisen jakamiseen sekä nöyrään, jatkuvan oppimisen asenteeseen.

 

  1. Elämänilo ja elämästä nauttiminen "kaikesta huolimatta". Rakkaudellinen huumori; kyky nauraa itselleen ja elämän tilanteille, jotka "polttopisteessä" saattaa tuntua vaikealta, mutta jälkeenpäin niillekin voi nauraa.

 

  1. Myötätunto itseä ja muita kohtaan. Ymmärrys omaa ja toisen kokemaa kipua, tuskaa ja kärsimystä kohtaan; elämässä on haasteellisia ja kivuliaita kokemuksia, joita emme voi poistaa, mutta voimme myötätunnolla helpottaa omaa ja toisten kokemusta.

 

  1. Hyväksyntä itseä, muita ja elämän tapahtumia kohtaan ja joustavuus asioissa. Ei jää jumiin taistelemaan menneisyyden tapahtumia ja ihmisiä vastaan. Ei ole huomion ja muiden hyväksynnän perässä, eikä lähde muuttamaan itseään muiden hyväksynnän toivossa. Ei pyri täydellisyyteen, vaan on ”riittävän hyvä”.

 

  1. Kunnioitus ja arvostus itseä ja muita kohtaan, omat rajat ja muiden rajojen kunnioitus. Osaa sanoa ”ei”. Kokee olevansa yhtä arvokas kuin muutkin. Ei lupaudu tekemään asioita, joita ei halua/pysty. Ei suostu asioihin, jotka ovat oman etiikan ja moraalin vastaisia toisten suostuttelusta tai painostuksesta huolimatta.

Ei odota muilta enempää kuin mitä he haluavat ja pystyvät tekemään. Ei painosta muita tekemään asioita, joita he eivät halua. 

 

Miltä em. lista kuulostaa? Tunnistatko itsesi eri kohdista joko siten, että kyseessä on sinun vahvuus tai ehkä kehityskohde? Jos huomaat, että sinulla on yksi tai useampia kehityskohteita muista kuitenkin, että kyseessä ei ole pikasprintti, eikä tarkoituksena ole uuvuttaa itseään. Etene siis lempeästi.